Wat kost een tattoo| houd de controle over je budget
Bijgewerkt op: 29 mei 2020

Of je nu een sleeve wilt laten zetten of een kleine tatoeage met een naam. Je wilt van tevoren weten wat jouw tatoeage gaat kosten en niet onaangenaam verrast worden. Dus het is tijd om zelf het stuur over te nemen en controle over je budget te behouden. Er zijn veel details waar je rekening mee moet houden bij het inschatten van de kosten van een tatoeage. Daarom heb ik hieronder de belangrijkste punten voor jou op een rijtje gezet.
Wat kost een tattoo?
Als ik s'ochtends mijn computer aanzet moet ik eerst door een berg aan e-mails spitten die klanten mij met de beste bedoelingen schrijven. Vragen als; “wat kost een tattoo bij jullie?” of afbeeldingen met teksten erbij als; “wat kost dit als ik het bij jullie laat zetten?” zijn aan de orde van de dag.
Negen op de tien keer blijven dit soort mails onbeantwoord. In het beste geval wordt de klant, vriendelijk verzocht om langs de studio te komen. Zomaar met prijzen strooien lijdt tot onnauwkeurige prijsopgaven en meer verwarring.
De vraag “wat kost een tattoo?” is net zo vaag als “wat kost een auto?”. Auto’s zijn er in verschillende merken, uitvoeringen en bouwjaren. Daarnaast kan je ook nog eens allerlei opties er op kiezen, waardoor de prijs voor iedere specifieke auto sterk afwijkt! Zo is het ook een beetje met tatoeages. Afhankelijk van de stijl, omvang, plaatsing en de persoon kan de prijs van een tatoeage variëren. Er komt veel kijken bij het zetten van een tatoeage, vooral als je een groot project in gedachten hebt, zoals een “custom sleeve” of een backpiece.
De prijs van een tatoeage moet bij ieder klant weer opnieuw berekend worden. Want ieder lichaam is anders. Vrouwen hebben over het algemeen minder oppervlaktes te tatoeëren dan mannen, omdat ze vaak slanker zijn.
De huid en uithoudingsvermogen van een klant kan de tatoeage aanzienlijk beïnvloeden. Een professionele artiest kan ieder soort huid tatoeëren, alleen zal hij in sommige gevallen meer tijd nodig hebben.
Moeilijk bereikbare delen vergen meer tijd en inspanning. Bij elleboog stukken en vingers moet je met enig regelmaat terug de stoel in voor een bijwerksessie. Dit kan aardig in de kosten oplopen.
De plaatsing op de huid kan de prijs ook sterk beïnvloeden. Het maakt dus echt wel uit of je de stencil van een vlammend motorblok met een pin-up, aan de binnenkant van je arm plaatst; of aan de buitenkant. Je zal aan de binnenkant meer pijn ondervinden waardoor de artiest vaker moet stoppen door van de pedaal te stappen. Lees ook onze blog over “tattoo voorzorg|van zero to hero” om pijnlijke tattoo sessies te voorkomen.
Veel mensen laten zich volledig door het formaat leiden. Zij komen er pas later achter dat een grote tatoeage minder kan kosten dan een kleinere maar complexe tatoeage. Dit kan demotiverend werken. Dus hou altijd in gedachte; of je nu een Maori laat zetten, een Japanse draak of een realisme portret met de mooiste kleur verlopen, als je voor details en verfijnd werk gaat, gaat het je ook meer tijd en geld kosten.
Prijsafspraak of uurtarief?
De meeste artiesten werken met een uurtarief en sommigen maken prijsafspraken. Het voordeel van prijsafspraken is dat je van tevoren weet wat je gaat betalen, maar let wel dit kan slecht uitpakken. Als een artiest tijd te kort komt kan de afronding te gehaast uitgevoerd worden. Anderzijds als achteraf de klus meevalt kan je weer te veel betalen. Daarom denk ik dat een uurtarief over het algemeen de meeste waarde voor je geld biedt.
De rede voor uiteenlopende prijzen heeft te maken met vele oorzaken zoals reputatie, expertise, werkmethoden en bijvoorbeeld de locatie van een studio. Denk goed na voor welke van deze punten jij bereid bent te betalen en let niet “alleen” op de prijs.
Vraag aan je artiest hoe het gehele proces in zijn werking gaat, en ga na of zaken als tekenwerk en bijwerksessies bij de prijs inbegrepen zijn.
Verder is het belangrijk dat je voor jezelf weet hoeveel je wilt uitgeven. Mijn advies; til niet te zwaar aan je budget. Een tatoeage is voor het leven, neem je tijd en verdeel je project over meerdere tattoo sessies.
Doe zo min mogelijk concessies aan het ontwerp. Door druk uit te oefenen op de artiest kan een goed idee toch slecht worden uitgevoerd. Dus weet van tevoren waar je aan begint. Laat je goed informeren, en maak heldere afspraken. Dit maakt het voor beide partijen makkelijker samenwerken.
Heb je nog vragen en wil je meer informatie, vraag dan altijd of je artiest je verder wilt helpen. Onze studio is 24/7 bereikbaar via de website en “socialmedia.” We antwoorden meestal binnen 24 uur. Voor de echte liefhebbers hebben wij ook Dag-Deals lopen voor grote projecten, lees hier meer over. Succes!